Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Όχι άλλο Joomla!!!

Ο χώρος της κατασκευής ιστοσελίδων απαρτίζεται από πάρα πολλές μικρές εταιρίες, ατομικές επιχειρήσεις (όπως η Focus On Web) αλλά και από εκκολαπτόμενους επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός νομικού πλαισίου για τους δικούς τους λόγους. Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσω «ασχολείται ο ξάδερφος μου με υπολογιστές», «θα αναλάβει ο μικρός να το φτιάξει, μαθαίνουν πολλά στο φροντιστήριο» κλπ, κλπ. 
Φυσικά για την ελεύθερη αγορά (πέρα από το θέμα της νομιμότητας) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα μάλιστα όλη αυτή η άνθιση του επαγγέλματος φέρνει νέες ιδέες, φρέσκα μυαλά και (ελπίζω) ευγενικό ανταγωνισμό για το γενικό καλό και για το καλό του καταναλωτή.

Όλα ακούγονται πολύ ωραία, μέχρι να έρθει η ώρα να ζητήσετε μια δυναμική ιστοσελίδα (δηλαδή να αλλάζετε μόνοι σας το περιεχόμενο χωρίς την παρέμβαση του προγραμματιστή σας). Οι τιμές που θα βρείτε στο διαδίκτυο ξεκινούν από το μηδέν και φτάνουν στο χιλιάδες. 

Εσείς λοιπόν θέλετε να γράφετε απλά τα τελευταία νέα σας, ή να καταχωρείτε μερικά προϊόντα και ο προγραμματιστής σας, σας πουλάει ένα προκατασκευασμένο site που μπορεί να κάνει αυτό που θέλετε εσείς και χιλιάδες άλλα πράγματα που ίσως να μην σας χρειαστούν ποτέ. Είναι σα να λέμε ότι αγοράσατε πούλμαν για να πηγαίνετε στη δουλειά σας. 

Τα πραγματικά προβλήματα αρχίζουν όταν ζητήσετε μια απλή αλλαγή, όπως για παράδειγμα, ένα νέο πεδίο που θα εμφανίζει αν το προϊόν είναι διαθέσιμο ή όχι.
Από την εμπειρία μου ξέρω ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν προκατασκευασμένες εφαρμογές δεν γνωρίζουν πώς να τις τροποποιήσουν αν τους ζητηθεί.

Το Joomla για παράδειγμα που είναι η κλασσική εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου, πολύ δημοφιλες στη μικρή κατηγορία κατασκευαστών ιστοσελίδων. Σαν εφαρμογή είναι αρκετά σύνθετο στην προσαρμογή και σχεδόν πάντα οι χρήστες του δεν κάνουν τίποτα παραπέρα από αυτό που παρέχεται από την ίδια την εφαρμογή. Απλά να αναφέρω ότι το Joomla είναι φτιαγμένο από μεγάλο αριθμό προγραμματιστών που το παρέχουν ελεύθερα (open source). Επίσης έχει πολύ μεγάλο αριθμό υποστήρικτών και στη χώρα μας. Στη διεύθυνση http://joomla.gr/ θα βρείτε τους κορυφαίους υποστηριχτές της εφαρμογης (ικανότατους προγραμματιστές).
Όμως όταν έρθει η ώρα της αγοράς μιας εφαρμογή που έχει φτιάξει κάποιος άλλος, δεν θα πρέπει να την πληρώνετε σαν να την έφτιαξαν ειδικά για σας. Και ούτε να καταλήγουμε με μια ιστοσελίδα που είναι ίδια με άλλες 10.000

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση είναι να δείτε τις σελίδες που έχει κατασκευάσει ο  προγραμματιστής σας. Αν μοιάζουν μεταξύ τους τότε μάλλον και η δικιά σας δεν θα διαφέρει πολύ.

Το Joomla δεν είναι η μοναδική εφαρμογή που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές διαχείρισης περιεχομένου (και μάλιστα ελαφρύτερες), εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και πρότυπα στατικών σελίδων (templates) στα οποία κάποιοι προγραμματιστές φροντίζουν να αλλάξουν μόνο τα κείμενα αλλά σας χρεώνουν σαν να το έφτιαξαν από την αρχή.
Είναι σίγουρο ότι στο χώρο υπάρχουν επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν στοιχειώδη επεξεργασία γραφικών, προγραμματισμού και κατασκευής βάσεων δεδομένων.

Στη Focus On Web χρησιμοποιούμε δικό μας κώδικα PHP σε όλες τις εφαρμογές, αποθηκεύουμε τις δυναμικές πληροφορίες σε βάσεις MySQL και σχεδιάζουμε γραφικά με τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας γραφικών και δημιουργίας αρχείων Flash. Φυσικά ο προγραμματισμός για το internet δεν σταματάει εκεί και για εμάς η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη είναι η το μεγάλο στοίχημα.

Όμως όχι άλλο Joomla.

Δείτε το demo του dotnetnuke

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα σας τα παρέχουμε εντελώς δωρεάν με το πακέτο φιλοξενίας Advanced Host

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου