Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Γιατί χρειάζομαι φιλοξενία για την ιστοσελίδα μου;

Αν απευθυνθείτε σε μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων, σε κάποια φάση, κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του site σας, θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποιο πακέτο φιλοξενίας. Γιατί είναι απαραίτητο; Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια.


Ας υποθέσουμε ότι η κατασκευή της σελίδας σας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στα χέρια του προγραμματιστή που συνεργάζεστε. Για να είμαστε ακριβείς, βρίσκεται στον υπολογιστή του. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον υπολογιστή του; 

Η απάντηση είναι όχι. Συνήθως δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή θέλουμε. Ευτυχώς το ίδιο ισχύει και για τον δικό μας υπολογιστή. Φανταστείτε να είχε πρόσβαση όποιος ήθελε στα αρχεία του υπολογιστή μας και να έβλεπε τις ιστοσελίδες, τα έγγραφα, τα υπολογιστικά φύλλα, τις φωτογραφίες, τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα και γενικότερα ότι άλλο έχουμε αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας. 

Σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε.

Πως θα μπορέσει τελικά ο κόσμος να δει τα αρχεία που απαρτίζουν την ιστοσελίδα μας;
Θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα υπολογιστή που έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του.

Τους υπολογιστές αυτούς τους ονομάζουμε servers (εξυπηρετητές) και εξυπηρετούν αυτό ακριβώς το σκοπό, δηλαδή αφήνουν ελεύθερη την πρόσβαση σε οποιονδήποτε θέλει να δει το περιεχόμενο του αρκεί να έχει πρόσβαση στο Internet. Απλά να σημειώσουμε ότι θα χρειαστείτε και κάποιο όνομα χώρου, για να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν τον σωστό server (υπάρχουν εκατομμύρια servers στο διαδίκτυο)

Για παράδειγμα η Microsoft έχει τον δικό της server για να στεγάζει τις σελίδες της. Εμείς έχουμε πρόσβαση εκεί. Αντίθετα δεν έχουμε πρόσβαση στους υπόλοιπους υπολογιστές της εταιρίας και φυσικά δεν μπορούμε να δανειστούμε ένα αντίγραφο των Windows 7.

Ελπίζω μέσα από αυτό το άρθρο να σας έδωσα μια απλή απάντηση. Στην πραγματικότητα το κομμάτι της πληροφορικής που ασχολείται με αυτό το θέμα είναι σύνθετο και απαιτεί αρκετά εξειδικευμένες γνώσεις υλικού και λογισμικού.

Η Focus On Web σας παρέχει, εκτός των άλλων, 24ωρη τεχνική υποστήριξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου